After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing




Скачать 97.99 Kb.
НазваниеAfter meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing
Дата конвертации14.02.2013
Размер97.99 Kb.
ТипДокументы
Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee, Andy Sekerak and Cody Voight


Round 7 – Tossups


1) After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing Hydrogen Jukebox, this composer’s score for the film The Hours snagged him a nomination for an Academy Award.  This composer included the movements “On the Kuru Field of Justice” and “Tolstoy Farm” in Act 1 of his opera based on the life of Ghandi, which is part of his (*) “Portrait Trilogy” along with an opera that features several “Knee Plays” and rhythmic counting. For 10 points, name this minimalist composer of the operas Satyagraha and Einstein on the Beach.
ANSWER: Philip Glass
[JG]


2) T’o Ming and Ma Hualong led one revolt by Hui Muslims against this dynasty. In addition to that Dungan revolt, Wu Sangui led the Revolt of the Three Feudatories against it. Founded by members of the Aisin Gioro clan, this dynasty’s final ruler was the infant (*) Puyi. The Hundred Days’ Reform of Emperor Guangxu resulted in a coup led by the Empress Dowager Cixi, and the collapse of this dynasty led to a period of rule by Warlords, which ended with Sun Yat-sen’s creation of a Chinese Republic. It dealt with massive Taiping and Boxer rebellions. For 10 points, name this final dynasty of China, named for the ethnic group that took over from its predecessor, the Ming.
ANSWER: Qing Dynasty [or Manchu Dynasty]
[JG]


3) In a response to this man, Erasmus wrote that this man’s teachings meant that accepting his interpretation of the Bible required ignoring all others. This man claimed that transubstantiation occurred in the Eucharist at the (*) Marburg Colloquy.  The Diet of Worms granted anyone who killed this man total impunity after he defended himself with a speech in which he claimed that “Here I stand, I can do no other.”  That meeting came after this man responded to the sale of indulgences on October 31, 1517 with the posting on the door of All Saint’s Church in Wittenberg of 95 Theses. For 10 points, name this man who started the Protestant Reformation.
ANSWER: Martin Luther
[SL]


4) In this author’s first novel, a wounded aviator returns to Charlestown to find his flapper fiancee Cecily dating George Farr. In that novel by this author, Donald Mahon waits for the title sum of money, goes blind, marries Margaret Powers and dies. In another novel by this author of Soldier’s Pay, a trip to Jefferson is supported because Anse wants new teeth, Cash wants a ‘graphophone’ and Dewey (*) Dell wants an abortion, although the central movement of that novel is the Bundrens’ journey from Yoknapatawpha County to bury Addie. For 10 points, name this Southern stream-of-consciousness author of As I Lay Dying, The Sound and the Fury and Absalom! Absalom!
ANSWER: William Faulkner
[AD]


5) This organ is part of an "axis" with the adrenal gland and hypothalamus. The posterior of this organ releases oxytocin and a hormone whose secretion is blocked by alcohol, vasopressin, or ADH. The gondatropins FSH and LH are secreted by this organ. Cushing's disease results from it releasing too much of a hormone that signals the adrenal gland to produce (*) cortisol. That hormone is ACTH, which is secreted from the anterior region of this gland. This gland also produces endorphins. For 10 points, name this endocrine gland whose anterior section secrete growth hormone.
ANSWER: pituitary gland [or hypophysis]
[CV]

6) In 1949, workers in this province demanded the implementation of the Rand Formula during the Asbestos Strike. It experienced energy reform with the James Bay Project. The Charlottetown and Meech Lake Accords were efforts to reconcile this province with the rest of its country. The death of James Wolfe occurred in this province during the Battle of the (*) Plains of Abraham, and a series of social changes took place in the 1960s “Quiet Revolution” under Jean Lesage. A 1995 referendum was narrowly defeated that would have supported this province’s secession from Canada. For 10 points, identify this Francophone Canadian province containing Montreal.
ANSWER: Quebec
[AS]


7) An article titled “The man who screwed an entire country,” caused this man to sue The Economist for libel. A cable released by Wikileaks stated that this politician was “the mouthpiece of  Putin in Europe.” This man was accused of having sex with a Moroccan belly dancer named Ruby Rubacuoui while she was still a minor, and he has notoriously thrown (*) “bunga bunga parties” filled with underage prostitutes. Despite promising to give up his holdings, this politician still controls the company Mediaset and owns the AC Milan soccer club. Resigning in the midst of an economic crisis in November 2011, for 10 points, name this controversial former prime minister of Italy.
ANSWER: Silvio Berlusconi [accept Il Cavaliere or The Knight (seriously)]
[JG]


8) Mily Balakirev re-arranged the second movement of this composer’s Piano Concerto No.1 in E minor for solo piano.  This composer’s Fantasie-Impromptu begins with a G-sharp chord followed by a C-Sharp chord.  One of his pieces is, except for one note, played only on black keys, and another was supposedly based off the composer watching a dog (*) chasing its tail.  This composer of the Black Key Etude and the Minute Waltz expanded on the nocturne and introduced the ballade as a standard type of piece.  For 10 points, name this Polish composer of many etudes, mazurkas, and polonaises, who wrote many works for the piano.
ANSWER: Frederic Chopin
[JL]


9) An early description about this deity gives him the epithet Behdety and describes him as married to Hathor and appearing as a winged sun disc to fight the opponents of Ra.  This deity won a boat race in which he painted a wooden boat to make it look like a stone boat.  This god’s four sons preside over the (*) canopic jars.  This god’s mother conceived him after resurrecting her husband, who had been killed by this god’s uncle Set.  Pharaohs were said to be descended from this god.  For 10 points, name this son of Osiris and Isis, a falcon-headed Egyptian god.
ANSWER: Horus
[JL]


10) This author wrote a short story where a young boy wins five thousand pounds for his spendthrift mother after riding the title conveyance to figure out the results of a race. This author of “The Rocking-Horse Winner” wrote a novel in which Baxter Dawes threatens the main character for having an affair with his wife (*) Clara. In that novel by this author, an intentional overdose of morphine is given to a cancer-ridden woman by her aspiring artist son, the protagonist Paul Morel. In another novel by this author, the wife of Clifford has an affair with a gardener named Oliver Mellors. For 10 points, name this English novelist of Sons and Lovers and Lady Chatterley’s Lover.
ANSWER: D(avid) H(erbert) Lawrence
[JG]


11) This man depicted himself peeking out behind the title character in red, who is bathed in light while being killed in Jerusalem in The Stoning of St. Stephen. In one of this man’s works a surgeon in a wide-brimmed hat dissects the forearm of a criminal in front of seven men grouped on the left side of the canvas. The lower left side of another of this man’s works shows a dog barking at a man playing a (*) drum while on the left side a chicken hangs from the belt of an illuminated small girl in a gold dress. For 10 points, name this Dutch artist who painted a medical lecture of Dr. Nicolaes Tulp in the Anatomy Lesson and Frans Banning Cocq’s militia in The Night Watch.
ANSWER: Rembrandt (Harmenszoon) van Rijn
[MJB]


12) One of this polity’s spies sparked the Guillaume Affair which led the Prime Minister of a neighboring country to resign. This polity was divided into fifteen Bezirke during the tenure of Prime Minister Otto Grotewohl, and it undertook a New Economic System in 1960 under the leadership of the (*) Walter Ulbricht and the Socialist Unity Party. A secret police force called the Stasi helped leaders like Erich Honecker maintain power here. Willy Brandt’s Ostpolitik tried to establish better relations with this country. For 10 points, name this state which reunified with its western counterpart in 1990, after the Berlin Wall fell.
ANSWER: East Germany or German Democratic Republic or GDR [do not accept or prompt on Germany]
[AS]


13) The Llobregat river runs southwest of this city, which features a namesake pavilion designed by Mies van der Rohe. Resting atop the Tibiado mountain near this city is the Torre de Cosserola, and some of its neighborhoods include the Gothic Quarter and El Carmel, which contains Park (*) Güell. This city includes the Camp Nou soccer stadium and is home to the unfinished Sagrada Familia cathedral. This city lies to the south of the Pyrenees along the Mediterranean coast and is the capital city of Catalonia. For 10 points, identify this second most populous city in Spain after Madrid, and home to a wildly successful “Futbol Club.”
ANSWER: Barcelona
[AS]


14) A yellow emission line in the spectrum of this object led Norman Lockyer to propose the existence of helium. The protracted lack of certain features on this object last occurred during the Maunder Minimum, and those features generally increase and decrease in an eleven year cycle. The mean distance (*) to this object from Earth is equal to the astronomical unit, or au. Those previously mentioned features are this object's namesake spots and a sudden brightening of it are known as its flares. For 10 points, identify this star at the center of our solar system that can undergo an eclipse when the Moon passes in front of it.
ANSWER: the Sun
[CV]


15) One character in this work is asked to forgo studying German in favor of Hindustani, and this work’s protagonist is taken to the red room as punishment by servants Miss Abbot and Bessie. This novel opens with the protagonist reading a “History of British Birds.” A fire believed to be set by (*) Grace Poole is later revealed to be the work of an insane Bertha Mason. The protagonist of this work attends the Lowood School, where she befriends Helen Burns, and later rejects the marriage proposal of St. John Rivers. For 10 points, identify this novel set in the estates of Gateshead and Thornfield, in which Edward Rochester marries the title governess, a work by Charlotte Bronte.
ANSWER: Jane Eyre
[AS]


16) In one work, this man became the first to describe the demand schedule. That same work sees him refute Say’s law, claiming gluts can exist in the short-run, while this man contends rent only exists in cases of surplus in “An Inquiry into the Nature and Progress of Rent.” Influential to Alfred Russell Wallace and Charles Darwin, some believe his theories point to a namesake (*) catastrophe. In his most famous work, he argues that food production grows arithmetically while population increases geometrically, as part of his namesake growth model. For 10 points, name this British economist who wrote “An Essay on the Principle of Population.”
ANSWER: Thomas Robert Malthus
[AS]


17) The virial equation expands on this equation by using a power series.  An improvement on this equation takes into account the size of particles and intermolecular forces.  That modification has coefficients labeled a and b that are specific to each compound.  This equation’s namesake constant can be written as (*) 8.314 joules per moles Kelvin.  Generalized by the van der Waals equation, this equation can be derived from combining Boyle’s, Charles’, and Avogadro’s laws.  For 10 points, name this law that is usually stated as PV equals nRT.
ANSWER: ideal gas law
[JL]


18) In this election, Milwaukee mayor Emil Seidel ran alongside a Socialist Party candidate running for the fourth time. Eugene Chafin ran under the Prohibition ticket in this election, in which Champ Clark of Missouri failed to win the winning party’s nomination. Hiram Johnson ran on the ticket of the eventual runner-up, who espoused the ideas of “New (*) Nationalism,” while the winner of this election supported the self-reliance in “The New Freedom” platform. During the campaign for this election, John Schrank attempted to assassinate the “Bull Moose” nominee Teddy Roosevelt. For 10 points, name this election where Woodrow Wilson defeated incumbent William H. Taft.
ANSWER: United States Presidential Election of 1912
[AS]


19) Binary pulsars are theorized to lose energy through this force. Forces due to this force are indistinguishable from those due to inertia according to the equivalence principle. It is a result of the curvature of space-time according to Einstein's general relativity. This force's universal constant was first measured using a (*) torsion balance in the Cavendish experiment and is equal to 6.67 times 10-11. Its universal law was first proposed by Newton and it causes an acceleration of 9.8 meters per seconds squared on Earth. For 10 points, identify this force which causes attraction between bodies in proportion to their mass.
ANSWER: gravity [or gravitation; accept word forms]
[MG]


20) In this work’s opening, the narrator encounters a leopard, a lion, and a she-wolf that force him into a dark wood. The protagonist of this work is mistaken at one point for the issuer of the papal bull Unam sanctum. A later scene in this work sees two men, who are (*) frozen opposite one another endlessly head butting each other. Another character is continually bitten by Ugolino. The author’s mentor appears as a man forced to wander a desert under a rain of fire. The story of Lancelot and Guinevere is mimicked in this work by Paolo and Francesca da Rimini. For 10 points, name this first part of Dante Aligheri’s Divine Comedy in which Virgil leads him through hell.
ANSWER: Inferno [prompt on “Divine Comedy”]
[JW]


TB) Percy Young has noted that part of the power of this work comes from limited use of an instrument that according to the composer, should be heard da lontano e un poco piano. In this work, the bass sings "Behold, I tell you a mystery" as part of a section with "The (*) Trumpet will Sound." The first scene in this work contains a prophecy given by Isaiah.  The soprano voices in this work sing that "I know that my Redeemer liveth." One section of this work inspired George II to stand, beginning a tradition of standing during that chorus.  For 10 points, name this oratorio by George Frideric Handel that contains the "Hallelujah Chorus."
ANSWER: Messiah

[GB]


Buckeye Spring Tournament 2012: Spider-Man Gives Chase! FAPPO!

All questions by Ohio State University (Max Bucher, Will Davis, Avery Demchak, Jacob Durst, Tyler Friesen, Matt Gerberich, Nandan Gokhale, Jarret Greene, Richard Hersch, Peter Komarek, Jasper Lee, Simon Lui, Lauren Menke, Asanka Nanayakkara, Brice Russ, Kirun Sankaran, Andy Sekerak, Keith Stephens, Joe Wells) and Virginia Commonwealth University (George Berry, Sean Smiley, Cody Voight)

Edited by George Berry, Jacob Durst, Jarret Greene, Jasper Lee and Cody Voight


Round 7 – Bonuses


1) This man first saw action at the Battle of Brandywine and led a successful retreat after losing to the British at Barren Hill. For 10 points each:
[10] Selected to replace von Steuben in defense of Virgina, this American Revolution general lobbied for 6,000 troops to be sent under Rochambeau. Celebrated as “the Hero of Two Worlds,” he made a notable visit to America in 1824.
ANSWER: Marquis de Lafayette or Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier
[10] Lafayette proved instrumental in this 1781 siege that led to the end of the American Revolution. After failing to escape the namesake Virginia town, British commander Charles Cornwallis surrendered to George Washington.
ANSWER: Siege of Yorktown (accept Battle of Yorktown or Yorktown campaign)
[10] In 1780, Cornwallis won this South Carolina battle against Horatio Gates, ruining Gates’ career. Fought just north of Sanders Creek, this British victory also witnessed the mortal wounding of Prussian general Johann de Kalb.
ANSWER: Battle of Camden
[AS]


2) This man wrote that "They send me to eat in the kitchen" in his "I, Too, Sing America," and this poet also wrote "The Weary Blues." For 10 points each:
[10] Name this poet who claimed “My soul has grown deep like the rivers” in one poem. After the end of World War II, he asked “Will V-Day Be Me-Day Too?”
ANSWER: Langston Hughes
[10] Hughes also asked “Where did they get/Them two fine cars?” in a poem about a “Night Funeral” in this neighborhood. A “Renaissance” of 1920’s African American culture was named for this New York neighborhood.
ANSWER: Harlem
[10] Hughes asked in another poem "what happens to" this object and suggests it withers "like a raisin in the sun," or "does it explode?"
ANSWER: Dream (Differed)
[GB]


3) The premiere of this ballet caused a riot in which Camille Saint-Saens allegedly left the performance, and criticism was often directed towards the high-pitched bassoon solo opening and the number of dissonant chords.  For 10 points each:
[10] Name this ballet split into two parts, “Adoration of the Earth” and “The Exalted Sacrifice.”
ANSWER: The Rite of Spring [or Le Sacre du printemps]
[10] The Rite of Spring is a ballet by this composer, whose other ballets include The Firebird and Petrushka.
ANSWER: Igor Stravinsky
[10] Stravinsky’s Ebony Concerto is for this instrument.  Mozart also wrote a concerto for this instrument in A major for Anton Stadler.
ANSWER: clarinet
[JL]


4) Example of this kind of species include baker’s yeast and the plant Arabidopsis thaliana.  For 10 points each:
[10] Name these extensively-studied creatures, which are often used in laboratories.
ANSWER: model organisms
[10] One commonly-used model organism is this insect, whose mutations and sex-linked genes were studied by Thomas Hunt Morgan.  
ANSWER: Drosophila melanogaster [or fruit fly]
[10] This nematode is also a model organism and was the first animal to have its genome sequenced.  Andrew Fire and Craig Mello studied RNA interference in this organism.
ANSWER: Caenorhabditis elegans
[JL]


5) The Empire of Blefuscu is a rival of this realm, which has its capital at Mildendo. For 10 points each:
[10] Identify this fictional nation where the people are around six inches tall. It divides its citizens into two factions called Tramecksan and Samecksan, based on heel height.
ANSWER: Lilliput
[10] Lilliput is the first stop in this physician’snamesake travels. After visiting the flying island of Laputa, this Jonathan Swift character meets the Houyhnhnms [WHIN-nyms], sentient horses who rule the Neanderthal-like Yahoos.
ANSWER: Lemuel Gulliver [or Lemuel Gulliver]
[10] This satirical work by Swift suggests feeding poor children to wealthy landowners to curb unemployment and poverty. This essay was written to deride England’s tyranny towards Ireland, as well as Irish inaction.
ANSWER: A Modest Proposal
[AS]


6) Osmotic pressure is an example of this type of property. For 10 points each:
[10] Name this term for properties which depend only on the concentration of solute in a solution.
ANSWER: colligative properties
[10] Another example of a colligative property is a “depression” in this value, the point where a liquid can turn into a solid.
ANSWER: freezing point
[10] The freezing point depression is proportional to the namesake factor of this Dutch scientist, the first winner of the Nobel Prize in Chemistry.
ANSWER: Jacobus Henricus van’t Hoff
[MG]


7) One event that occurred in this country was the 1908 assassination of its king Carlos I. For 10 points each:
[10] Name this Iberian country, once ruled by the Braganza and Aviz Dynasties from its capital, Lisbon.
ANSWER: Portugal
[10] In 1974 Portugal saw the Carnation Revolution that ousted the “Estado Novo” government of this this longtime dictator whose policies include a staunch refusal to relinquish Portugal’s African colonies.
ANSWER: Antionio de Oliveira Salazar
[10] Another figure from Portugal’s history was this son of King John I and Philippa of Lancaster, who financed voyages of explorations to locales such as Ceuta and Tangier.
ANSWER: Prince Henry the Navigator [prompt on “Henry”]
[JG]


8) The Taliesin in Wisconsin was one studio designed and used by this architect. For 10 points each:
[10] Identify this architect who first demonstrated his Usonian style with the Herbert Jacobs House. This man’s only completed skyscraper is the Price Tower, and he also designed the Johnson Wax Headquarters.
ANSWER: Frank Lloyd Wright
[10] Arguably the most famous building by Wright is this Pennsylvania residence of the Kaufmann family. Marked by uses of vertical and horizontal lines, its cantilevered floors overlook the landform from which it derives it name.
ANSWER: Fallingwater
[10] In addition to Fallingwater, Wright designed the Robie House, which is found in this U.S. state. Wright proposed a mile-high skyscraper named for this state, and it is also home to his first studio in Oak Park.
ANSWER: Illinois
[AS]


9) This nation is divided into 12 departments including Borgou and Ouémé. For 10 points each:
[10] Name this Francophone nation in West Africa with capital at Porto-Novo. Bordered to the south by a namesake bight, its neighbor to the west is Togo, while Burkina Faso sits to its northwest.
ANSWER: Republic of Benin
[10] Bordering Benin to the east is this country, the most populous in Africa. With Abuja as its capital and Cameroon to the east, it is cut by the Benue River, and Lake Chad lies in its northeast corner.
ANSWER: Federal Republic of Nigeria
[10] This city is the largest in Nigeria, and, after Cairo, the second-largest in Africa. With a name meaning “lakes” in Portuguese, it lies next to its namesake lagoon, which contains Victoria Island.
ANSWER: Lagos, Nigeria
[AS]


10) He was exiled to the Isle of Guernsey in the 1850s and drew off of his experiences there to write The Toilers of the Sea. For 10 points each:
[10] Name this French activist and author who wrote about Frollo, Esmeralda and Quasimodo in The Hunchback of Notre Dame.
ANSWER: Victor Hugo
[10] This 1862 Victor Hugo novel, later turned into a musical, follows the lives of Cosette, Marius, Eponine, and others up to the 1832 June Rebellion in Paris.
ANSWER: Les Miserables [accept The Miserable Ones, I guess]
[10] In Les Miserables, the protagonist Jean Valjean is pursued by this policeman who drowns himself rather than coming to grips with the fact that Valjean is both a criminal and morally good.
ANSWER: Inspector Javert
[BR]


11) Sun gods are important in nearly every myth system.  Name some, for 10 points each:
[10] This Egyptian sun and creator god was variously combined with Atum and Amon.  He was worshipped at Heliopolis and travels every day through the sky and underworld on a solar barge.
ANSWER: Ra [or Re]
[10] This sun goddess of Shintoism once hid in a cave after her brother Susanoo flung a flayed horse at her.  Born from the left eye of Izanagi, she is said to be the ancestor of the Japanese emperors.
ANSWER: Amaterasu
[10] This sun god and chief god from Incan mythology was the son of Viracocha and husband of Mama Quilla.  He sent his children Manco Capac and Mama Ocllo to teach mankind.
ANSWER: Inti
[JL]


12) Great Britain allied with France, the Dutch, and the Holy Roman Empire against this country in the War of the Quadruple Alliance. For 10 points each:
[10] Name this country that suffered a major naval defeat when English ships and fortuitous weather smashed this country’s Armada in 1588. Its monarch Philip II was also consort to English Queen Mary I.
ANSWER: Spain
[10] Spain and Britain also fought this war that became part of the War of Austrian Succession. Stemming from commercial rivalry, it began after the captain of the Rebecca lost a body part in an attack by Spaniards.
ANSWER: War of Jenkins’ Ear
[10] During the War of Jenkins’ Ear, Spain attempted to invade this British colony at St. Simons Island in 1742. The invasion was repulsed at the Battle of Bloody Marsh by colonial forces under James Oglethorpe.
ANSWER: Georgia
[AS]


13) Version 3.0 of this language was released in 2008, but many programmers still use versions 2.6 and 2.7. For 10 points each:
[10] Name this 'serpentine' programming language designed by Guido van Rossum and known for its use of whitespace as a block delimiter.
ANSWER: Python
[10] Python is normally processed into intermediate code that is passed into an interpreter for execution. Other languages, such as C, use this kind of program that turns source code into machine code.
ANSWER: compiler
[10] Python is also known for its implementation of the "for" type of this control flow structure, which iterates over a certain piece of code a number of times. Ones whose end conditions are never met are known as "infinite."
ANSWER: for loop
[BR]


14) In this painting, one man pulls a string connected to the title object, and another gets a scandalous view up a woman’s dress. For 10 points each:
[10] Name this painting in which a woman on the title object kicks off her shoe over the head of a man hiding on the ground.
ANSWER: The Swing
[10] The painter of The Swing, Jean-Honore Fragonard was a member of this Late Baroque school of painting. This movement encouraged artistic flourish and grandeur which added to the ornateness of the Baroque.
ANSWER: Rococo
[10] This other French painter of the rococo period painted a portrait of Madame de Pompadour and The Toilet of Venus.
ANSWER: Francois Boucher
[GB]


15) This thinker divided thought into synthetic and analytic judgments, which can be determined by the use of a priori knowledge. For 10 points each:
[10] This eighteenth-century German philosopher who wrote the Groundwork of the Metaphysic of Morals, as well as his discussing that a priori knowledge in his masterwork Critique of Pure Reason.
ANSWER: Immanuel Kant
[10] Immanuel Kant proposed that people should only act by these ideas that they would apply universally. Only rational actors who live by these principles are allowed to reside in Kant’s hypothetical “Kingdom of Ends.”
ANSWER: categorical imperative
[10] Immanuel Kant claimed to have been inspired by this philosopher who theorized a man examining every possible form of a color and finding a missing space in his thought experiment of a “missing shade of blue.”
ANSWER: David Hume
[KS/GB]


16) Identify some scientists who helped create the atomic bomb. For 10 points each:
[10] While at the University of Chicago, this physicist developed the first self-sustaining nuclear reaction.
ANSWER: Enrico Fermi
[10] This physicist was the director of the Los Alamos branch of the Manhattan Project. He famously remarked "I am become Death, the destroyer of worlds" after the Trinity test.
ANSWER: Julius Robert Oppenheimer
[10] This physicist testified against Oppenheimer at Oppenheimer's security clearance hearing in 1954. He also names the two stage design for the hydrogen bomb with Ulam and a geometrical distortion of molecules with Jahn (YAHN).
ANSWER: Edward Teller
[MG]


17) Name some concepts from Hinduism, for 10 points each.
[10] This word refers to the set of actions and reactions present throughout the cycle of reincarnation that results, among other things, in people being rewarded or punished for things they did in previous lives.
ANSWER: Karma
[10] This refers to the ultimate goal of release from samsara, the cycle of birth and death which, in Hindu and Buddhist thought, leads to all suffering.
ANSWER: Moksha
[10] In the caste system, this word refers to the lowest caste, consisting of those considered ritually or spiritually unclean.
ANSWER: Dalits [or Untouchables]
[JG]


18) This organization’s 2011-12 season was threatened by a five month lockout. For 10 points each:
[10] Identify this sports league that resumed play on Christmas Day, with such matchups as the Boston Celtics against the New York Knicks and the Los Angeles Lakers versus the Chicago Bulls.
ANSWER: National Basketball Association
[10] This NBA team owned by Mark Cuban bested LeBron James and the Miami Heat to win the 2011 NBA Finals. Led by Dirk Nowitzki and Jason Kidd, this team plays its home games at the American Airlines Center.
ANSWER: Dallas Mavericks (accept either)
[10] Before the start of 2011-12 season, the Mavericks acquired this forward from the Lakers after he was nearly sent to the Hornets. This reigning Sixth Man of the Year is also the husband of reality “star” Khloe Kardashian.
ANSWER: Lamar Odom
[AS]


19) Reactions against it included the creation of the Ezo Republic. For 10 points each:
[10] Name this event from Japanese history beginning in 1867, which saw the re-establishment of the power of the Emperor and which allowed for the westernization of Japan.
ANSWER: Meiji Restoration
[10] The Meiji Restoration crushed the power of these military leaders. This term translates as “barbarian-subduing generalissimo.”
ANSWER: Shogun
[10] This document stated the major goals of the Maiji Restoration. Signed in 1868, it included provisions stating an abandonment of the evil customs of the past as well as calling for a Council of State.
ANSWER: Charter Oath
[JG]


20) In one scene from this novel, the protagonist hides from conscripting soldiers in a "hot water shop" while driving a rickshaw. For 10 points each:
[10] Name this novel in which Wang Lung and O-Lan rise from poverty to purchasing the House of Hwang in early-20th-century China.
ANSWER: The Good Earth
[10] The Good Earth was written by this female author of East Wind West Wind, who spent most of the first half of her life in China.
ANSWER: Pearl S. Buck
[10] In 1938, Pearl S. Buck won this preeminent literary prize which is officially awarded each December in Stockholm. Its most recent awardee is Tomas Tranströmer.
ANSWER: Nobel Prize in Literature (prompt on Nobel Prize)
[BR]


TB) This painting caused an uproar when it was exhibited at the Paris Salon of 1884, and its subject, a Parisian from a Louisiana family, lost her reputation. For 10 points each:
[10] Name this portrait of socialite Virginie Amelie Gautreau wearing a sleeveless black gown and looking off to her left as she places her right hand on a table. In the original painting, one strap dangled from the subject’s arm.
ANSWER: Portrait of Madame X
[10] The Portrait of Madame X is a work by this American artist of a portrait of Theodore Roosevelt, who also depicted two little girls with lanterns in his Carnation, Lily, Lily, Rose.
ANSWER: John Singer Sargent
[10] In one painting by Sargent, rows of World War I soldiers hold on to each other as they file past their wounded comrades after having been blinded by this title substance.
ANSWER: Gassed
[JG]

Добавить в свой блог или на сайт

Похожие:

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconIntroduction the pcrga based in the Philippines, is composed of

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconArc/writing and reading center

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconTeaching Reading and Writing to Learners with Limited English Proficiency

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconLanguage Modes: speaking, reading, writing, listening, viewing, ict

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconInternet Research – link between Speaking – Listening and reading – writing Feb 13 2002 (rm)

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconIn addition, you will include in your active reading chart eight comments and eight questions on the content and/or style of the book. Upon finishing the book, you should have 46 entries

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconThese minutes are not final until confirmed by the Task Group in writing or by vote at a subsequent meeting. Information herein does not constitute a

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconAre the readings and the process exercises and writing assignments that accompany each reading and each chapter. Almost every composition reader includes more

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconMinutes of the meeting of the Full Council held on Monday 11 December 2006 in the Council Chamber, Council Offices, Shepton Mallet commencing at 30 pm

After meeting Alan Ginsberg, this composer composed a chamber opera based off of a verse from “Howl” and inspired by a reading of “Whichita Vortex Sutra.” In addition to writing iconRead and annotate a chapter from the Bill Bryson text, “a short History of Nearly Everything”, demonstrating reading comprehension and writing goals as set by


Разместите кнопку на своём сайте:
lib.convdocs.org


База данных защищена авторским правом ©lib.convdocs.org 2012
обратиться к администрации
lib.convdocs.org
Главная страница